Dodajte izbe šmrnc pomocou správne vybratých garníž

Kategórie: Garniže

Na čo všetko by ste mali myslieť pred kúpou garniže? Vybrať si môžete z rôznych typov. Okrem funkčných vlastností môžu garniže zlepšiť celkový dojem miestnosti. Pri úzkych, malých oknách môžete zvoliť dlhšie a zdobené garniže. Dlhšou garnižou tak dokážete opticky zväčšiť priestor okien a vhodne vybraným dekorom tiež dodáte miestnosti honosnejší nádych. V kombinácii s dobre zvoleným závesom či záclonou tak môžete vašu izbu značne vylepšiť.

Typy garníž

Poznáme dva základné typy garníž, koľajnicové a tyčové. Koľajnicová garniža sa umiestňuje väčšinou na strop po celej šírke miestnosti a je možné zvoliť koľajnicu aj s krycím čelom, prípadne môžete koľajnicu schovať vo výreze v sadrokartóne. Koľajnice sa vo väčšine prípadov predávajú so špeciálnymi háčikmi, ktoré prevlečiete cez riasiacu pásku prišitú na závese. Tento spôsob vešania zabezpečí skrytie háčikov za materiál. Na trhu sa dajú zakúpiť koľajnice hliníkové či plastové, v rôznych farebných prevedeniach.

Tyčové garniže sa umiestňujú zväčša na stenu nad oknom a ich výhodou je najmä rôznorodý dizajn a koncovky. Na trhu nájdete garniže kovové, drevené či hliníkové. Pri tyčových garnižiach do domácnosti je najčastejšie uprednostňované drevo. Záleží na vašom vkuse. Pri voľbe ťažších závesov a záclon by ste predsa len mali zvážiť použitie kovových či hliníkových garníž. Tie sú povrchovo upravené napríklad chrómom, rovnako však nájdete aj garniže so zlatým, medeným a mosadzným vzhľadom, prípade striekané biele a čierne garniže. Dizajn tyčových garníž môžeme rozdeliť na klasické okrúhle tyče a hranaté profily s vyrezovanou drážkou na bežce s háčikmi. 

Jeden alebo dva rady?

Podľa toho, či plánujete okno prekryť len záclonou alebo závesom, prípadne kombinovanie, musíte dopredu zvážiť, či budete k oknu umiestňovať jeden alebo dva rady garníž. Dva rady môžete bez problémov zvoliť ako pri koľajnicových, tak aj pri tyčových garnižiach. 

Uchytenie záclony

Veľa závisí od toho, čomu sami dávate prednosť. Závesy či záclony sa dnes dajú kúpiť s našitými tunelmi, putkami či kolieskami. V tomto prípade ku garniži nebudete potrebovať nič. Ak máte záclonu s našitou riasiacou pásku, môžete použiť kolieska s háčikmi, ktoré cez pásku prevlečiete. V neposlednom rade sú stále dostupné kolieska so štipcami. 

Súvisiace príspevky

Zdieľajte tento obsah

Pridať komentár