Ako vybrať interiérové dvere?

Kategórie: Dvere

Vybrať vhodné dvere nie je vôbec jednoduché. Treba zvoliť vhodný typ, materiál, farbu či model, aby zapadli do celkového dizajnu domácnosti a zároveň, aby boli kvalitné a niečo vydržali. Ako vybrať tie správne dvere pre Vašu domácnosť?

Správny typ dverí pre každú miestnosť

Klasické krídlové dvere na pántoch, pri ktorých si vyberiete otváranie doprava či doľava. Krídlové dvere si môžete vybrať buď falcové, bezfalcové alebo reverzné. Rozdiel si vysvetlíme neskôr v ďalšom bode. Väčšina dverí, ktoré doma budete mať namontované budú práve tieto. 

Skladacie dvere vhodné do malých priestorov. Dvere sú prelomené na dve časti, ktoré sa skladajú jedna vedľa druhej priamo v otvore. Pri výbere takýchto dverí treba myslieť  na to, že sa zúži priechodzia šírka otvoru.

Posuvné dvere visia na koľajnici, po ktorej sa pohybujú. Poznáme dvere posuvné popred stenu alebo dvere posuvné do stavebných púzdier. Obidva typy môžete namontovať so zárubňou alebo bez. Na výber sú rôzne typy posuvných systémov, drevené, hliníkové či rustikálne kovové. Dvere neovládate kľučkou ale madlom či zapusteným úchytom.

V prípade posuvných dverí popred stenu treba myslieť na to, že Vám pri otvorení zaberú miesto na stene vedľa otvoru. Na tejto časti steny nesmie byť nič čo by zavadzalo krídlu sa zatvoriť.

V prípade posuvných dverí do púzdra, treba pri stavbe vyriešiť osadenie stavebného púzdra do priečky.

Výplň, konštrukcia dverí

Výberom konštrukcie dverí môžete ovplyvniť okrem iného: odolnosť, stupeň stability, zvukovú izoláciu a termoizoláciu vašich dverí.

Ploché dvere sú na prvý pohľad ľahšie ako rámové dvere a majú taktiež lepšiu stabilitu. Konštrukcia dverí pozostáva z rámu, ktorý je zhotovený z MDF dosky alebo škárovky. Výplň dverí tvorí voština alebo dierkovaná drevotrieska, ktorú si môžete objednať za príplatok. Pri týchto typoch dverí sa sklo či panel prichytí pomocou zasklievacích líšt. Dvere s takouto výplňou sú spravidla lacnejšie a zvukovo neizolujú tak ako napríklad rámové dvere.

Rámové dvere sú zhotovené z dvoch zvislých rámov a hornej a spodnej priečnej dosky. Výplň dverového krídla môže byť zhotovená z panelov rôznej hrúbky alebo skla. Pri tomto type dverí sa sklenená alebo drevená výplň neprichycuje pomocou zasklievacích líšt ale pomocou konštrukčných komponentov, čo výrazne zlepšuje stabilitu.

Povrchová úprava dverí

Ak chceme dosiahnuť čo najdlhšiu životnosť dverí, pri výbere nezabúdajte na správny výber povrchovej úpravy. 

Fóliovaná úprava patrí medzi najpoužívanejšie povrchy na interiérových dverách. Je to umelý materiál, papierová fólia, ktorá je stálofarebná, odolná voči UV žiareniu. Tento povrch je veľmi obľúbený vďaka nízkej cene. Dnes nájdeme medzi fóliami aj typy, ktoré sa svojou odolnosť vyrovnávajú laminátovej povrchovej úprave.

CPL je skratka pre Continuous Pressure Laminate čo je laminát s hrúbkou 0,2 mm. Je to odolný materiál vyrobený na základe laminátovej živice, ktorá sa nanáša na povrch pri vysokej teplote a vysokom tlaku. Laminátové dvere už je možné umiestniť aj do vysoko namáhaných priestorov ako hotely a administratívne budovy.

Lakované dvere sú ideálne pre tých, ktorý majú požiadavky na presné farebné zladenie  dverí s okolitým interiérom. Na dvere sa nanáša akrylová vytvrdzujúca farba podľa vzorkovníka RAL. Takéto dvere môžu mať menšiu či väčšiu odolnosť voči poškodeniu, v závislosti od typu použitého laku, hrúbky nánosu či spôsobu vytvrdzovania laku.

Falcové a bezfalcové dvere

Falcové dvere sú najpredávanejšie typy krídlových dverí. Ich prednosťou je prekrytie medzery medzi krídlom a zárubňou rovnako ako cena. Nevýhodou môžu byť viditeľné pánty. 

Bezfalcové dvere sa stávajú čoraz populárnejšie vďaka peknému dizajnu. Veľkou výhodou tohto prevedenia je vytvorenie jednej línie dverného krídla so zárubňou, skryté pánty a magnetické zámky. Bezfalcové dvere sa osádzajú do regulovaných zárubní na to určených. 

Súvisiace príspevky

Zdieľajte tento obsah

Pridať komentár